top of page
  • Writer's pictureNuvara

LATINSKI JEZIK,NASTANAK I RAZVOJ

Updated: Mar 18, 2020

📷

Latinski jezik je jezik starih Rimljana. Dobio je ime po pokraniji Latium,u kojoj se nalazi grad Rim.Kako se sirila vlast Rima tako se sirilo i podrucje latinskog jezika.Vremenom je latinski jezik preovladao celim delom zapadnog rimskog carstva.

Latinski jezik se sa punim pravom može nazvati majkom svih jezika. Svi jezici koji pripadaju romanskoj grupi jezika – španski, francuski, portugalski, italijanski i rumunski jezik- nastali su upravo od latinskog.

Za širenje i usavršavanje samog jezika najzahvalniji su Rimljani. Širenjem rimske vlasti van granica drevne Italije, i latinski jezik počinje da postaje svetski jezik. Rimski književinici polako počinju da usavršavaju sam jezik kroz svoja dela, dajući mu očaravajuću jednostavnost i lakoću pri izricanju misli, bez obzira da li je u pitanju vojnik, pisac ili filozof. Latinski jezik je svoj vrhunac dostigao u vreme Cicerona, Cezara i Pompeje, ali se i nakon raspada Rimskog carstva i dalje koristio u administrativne svrhe.

Alea iacta est. (Kocka je bačena) i Veni, vidi, vici! (Dođoh, vidoh, pobedih!) najpoznatije su Cezarove reči izrečene na latinskom jeziku, koje i danas možemo čuti u svakodnevnoj komunikaciji.

Zahvaljujuci znanju latinskog jezika necemo upadati u nevolje polupismenih ljudi pa cemo znati da reč pacifista potice od lat.reči pax,pacis,m-mir i znaci miroljubiv covek,da dubioza potice od latinskog prideva dubius,3-sumnjiv,da je CV skracenica od curriculum vitae-tok zivota tj.biografija.

U današnje vreme mnogi smatraju ovaj jezik mrtvim. Međutim, ukoliko malo bolje oslušnete svet oko sebe, shvatićete da se veliki broj naučnih disciplina i danas služi ovim jezikom. Medicina, veterina, pravo kao i mnoge druge oblasti kulture i ekonomije svedoče o važnosti poznavanja latinskog jezika i na njemu se temelje.

O latinskom jeziku se, u odnosu na poznavanje drugih jezika, zna jako malo. Suština ovog problema je u tome što se u današnje vreme latinski jezik ne koristi u svakodnevnoj komunikaciji. Kako bi smo saznali što više o jeziku koji je koren mnogim svetskim jezicima danas, prinuđeni smo na proučavanje starih tekstova. Iako latinski jezik nema govornike u današnje vreme (osim u Vatikanu), njime će se u bilo kojoj oblasti medicine, kulture ili nauke sporazumeti stručnjaci iz celog sveta, i zbog toga se za latinski jezik može smatrati univerzalnim i najrasprostranjenijim od svih  jezika.

Latinski jezik je jedini jezik koji se koristi uporedo sa svetskim jezicima u srednjem i novom veku.

4,269 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page